South Yorkshire Housing Association

Flagship store design for sustainable clothing brand, Glass Onion Unistrut shelving system Upcycled crates Pink powder-coated unistrut shelving system as railing hanging t-shirts for vintage clothing store in Sheffield Shop dressing rooms with upcycled patched-denim curtains and two L.E.D tube lights tinting the space green Glass Onion vintage shop’s counter with pink crates, framed photos behind, rubber plant in foreground Digital L.E.D signage spelling Rare in purple above a rail of vintage clothing hung from a plain timber frame Outside of Glass Onion’s clothing store with a green winking smiley face light in window. Green bike rack in foreground Pink unistrut industrial-style shelving unit Red changing room with circular mirror with smiley face design Large side window of Glass Onion’s Sheffield store with big multi-coloured vinyl letters reading Vintage in a stacked design. L.E.D green tube light in the shape of a smiley face
14th October, 2022

Flagship store design for sustainable clothing brand, Glass Onion

Launching a new retail store design in Sheffield for vintage clothing wholesaler and retailer Glass Onion. The store design reflects their DIY roots while providing a vintage shopping experience like no other.

South Yorkshire’s vintage wholesaler turned direct-to-consumer retailer is expanding!

We’ve worked with Glass Onion for almost a decade now, rebranding to take them from vintage wholesalers to direct to consumer e-commerce store and working on their website design and development

Having already branched out onto the high street, Glass Onion were ready to expand into a more prominent position on Sheffield’s trendy Division Street - a hub for students with high footfall and an area that boasts plenty of vintage shopping. 

Unistrut shelving system & plywood shelves to display denim jeans & jackets in Glass Onion vintage clothing store

GO approached 93ft’s interiors department for a full shop design that reflected the company they’ve grown into, providing a vintage shopping experience that felt different to the usual— less charity shop and more like a destination, fun and professional, where you want to spend time. GO had a strong vision for the shop and presented their ideas based on research conducted in London’s vintage retail spaces. 93ft and GO agreed that the store needed to be elevated, a cut above the ubiquitous rails upon rails of clothing, yet still reflecting their DIY roots. 

Upcycled crates & plywood board as display for vintage customised shoes & clothing with plant in background

Styling Glass Onion - designing a retail space in 6 weeks

GO had a tight timeframe to work within—just six weeks as opposed to the usual several months on a project like this. We were keen to get across the Glass Onion story, bringing an urban, industrial feel to the Division St store. This worked well with our tight timescale and limited budget as the rudimentary fittings were cost effective and reflected the warehouse vibe, looking visually arresting while being utilitarian and multifunctional. 

Pink powder-coated unistrut shelving system as railing hanging t-shirts for vintage clothing store in Sheffield

We designed clothing displays from stud wall timber more commonly used to build stud walls, adding metal piping for the rails, giving the look of a deconstructed wall. And used simple unistrut to form retail units that are flexible and can be adjusted depending on what GO wants to display. The adaptability of these units meant we were future proofing the store in the case of further expansion into larger spaces, and the metal has been powder coated in GO’s brand colours for a unique feel. 

We used warehouse units, work tables and crates to make retail displays, replacing the basic timber with fresh plywood to elevate these functional and serviceable elements for the high street store. Making use of the many seamstresses in the GO warehouse, we utilised denim offcuts to make the dressing room curtains and cushions, in keeping with the no waste, secondhand ethos.

Shop dressing rooms with upcycled patched-denim curtains and two L.E.D tube lights tinting the space green

We splashed out on the counter, a high touch point that was a focus in the store, using recycled plastic top to create the counter of the till point. And around the store used digital LED tickers for signage, deals and to signpost customers to GO’s website. Using digital signage was a way we could elevate the overall look and feel of the store, and means that GO can easily change its in store advertising without incurring printing costs or creating waste. 

Glass Onion vintage shop’s counter with pink crates, framed photos behind, rubber plant in foreground & green L.E.D lights

Digital L.E.D signage spelling Rare in purple above a rail of vintage clothing hung from a plain timber frame.

Our process - rethinking how we work to suit our clients’ needs

We’re always keen to work in the way that suits our clients. We adjusted our usual process which meant we could meet Glass Onion’s deadlines with a comprehensive creative design.

With our usual shop designs, our interiors and architecture team come up with extensive 2D drawings before moving onto 3D modelling. After our site visit and meetings with the Glass Onion team, we skipped that stage and went straight to the 3D model of the space, reacting to make the project work for GO who needed an extremely tight turnaround. 

Outside of Glass Onion’s clothing store with a green winking smiley face light in window. Green bike rack in foreground

Glass Onion found this extremely effective and were happy to proceed with our design after a couple of tweaks during the first meeting. Working this way meant we were able to have Glass Onion more involved in the design process to create a smoother project.

We met with the contractor who would fit out the store, to understand what they needed from us for a smooth build. We presented them with as much detail as possible, giving in depth designs of the fixtures and layout so they could order, build and decorate, fitting the shop exactly as we had visualised with the client. Both the contractors and Glass Onion found our information packs so thorough that little clarification was needed, making the project run smoothly and to schedule. 

Pink unistrut industrial-style shelving unit & plywood shelves to display vintage clothing. T-shirts hanging from metal mesh

Creating a feature dressing room that’s set to go viral

As well as the 3 standard dressing rooms designed by us, Glass Onion also created a feature dressing room with the intention of making a splash on social media. 

The larger, accessible changing room is designed to be an experience, coloured blood red with the words “Glass Onion” repeated on the walls, painted by artist Sean O’Connell. When the door opens, heavy metal music starts playing, creating an immersive space which is begging to be shared and has to be seen to be believed. 

Customers are already videoing their entrance to the dressing room, elevating Glass Onion’s social media presence. Red changing room with circular mirror with smiley face design & wallpaper repeating the words GLASS ONION

Shop design challenges - Working with what we had to create something incredible

While the overall project ran smoothly and we were successful in meeting our deadlines, most jobs hit some bumps in the road and the Glass Onion store design was no different. One of our challenges was how to approach the flooring that was already present in the space. The reflective tiles weren’t what we would have chosen for GO’s Division St store, however budget and time limitations meant that we were unable to change it at this point. We worked with it, integrating it into the space by adding rugs and proposing the intention to add vinyl in future. 

It was necessary to remove some internal walls during the build, which exposed the lack of flooring beneath. Rather than see this as a stumbling block, we recognised the potential for this to add to the warehouse feel of the store - it wasn’t necessary for the store to look “perfect”. We filled the spaces with concrete and painted it for continuity with the rest of the flooring. 

Large side window of Glass Onion’s Sheffield store with big multi-coloured vinyl letters reading Vintage in a stacked design.

The results - round the block queues and smashing their trade goals

Comparing their previous store to this one as “night and day”, Glass Onion managed to double their goals for trade in the first days of opening, with customers queuing to get in and staff scrambling to move replacement stock from their warehouse to the store. 

We’re excited to see Glass Onion’s success and to play our part in their ambitious roll out plan of stores in Leeds, Manchester, Nottingham and London. 

L.E.D green tube light in the shape of a smiley face & pink chest displaying shoes, bucket hat & denim cushion in shop window

Have a project for us? Get in touch to see how we can help

We work with ambitious businesses on projects that push the boundaries.

Get in touch

Latest Projects

Flipper’s Roller Boogie Palace launches in White City, London

Flipper’s Roller Boogie Palace launches in White City, London

Legendary American roller rink - Flipper’s Roller Boogie Palace is set to open in London this November, fresh from its NYC revival. Find out more

Handcrafted door handles for residential rental brand Kangaroo Works

Handcrafted door handles for residential rental brand Kangaroo Works

93ft commissions wood door handles from a Sheffield wood-turning workshop for the city’s latest build-to-rent development, Kangaroo Works. Creating a link between Sheffield's rich industrial history and modern lifestyle development. Find out more

Seen Opticians - Creating a modern Manchester storefront featuring real neon signs and authentic hand painted sign writing

Seen Opticians - Creating a modern Manchester storefront featuring real neon signs and authentic hand painted sign writing

How real neon signage, handpainted sign writing and creative illustration are brought together to create a timeless and eye-catching shopfront proposition for Seen Opticians' new address in Manchester. Find out more

Chatsworth Kitchen - Creating a traditional shopfront

Chatsworth Kitchen - Creating a traditional shopfront

Designing and building a traditional shopfront and bespoke oak furniture for Chatsworth Kitchen – aligning traditional design features with a modern understanding of sustainability and locality. Find out more

Special Recognition

Our website uses cookies

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more.

Ok by me!